Animalsunited header

Serengeti


Serengeti

De Serengeti, letterlijk vertaald betekent het “Eindeloze vlaktes”, is een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen verdeeld over Tanzania en Kenia. Het totale gebied beslaat ongeveer 30.000 km², waarvan het grootste gedeelte in Tanzania ligt. De serengeti staat bekend om de vondst van een aantal van de oudst bekende menselijke fossielen, mede daardoor staat de serengeti op de werelderfgoed lijst.

SerengetiHet gebied omvat ook de nationale parken: Serengeti National Park (in Tanzania) (verantwoordelijk voor zo’n 90.000 jaarlijkse bezoekers), de Ngorongorokrater en het Masai Mara-reservaat (Kenia). Daarnaast is de serengeti een belangrijk gebied tijdens de jaarlijkse dieren migraties. Rond oktober en april wordt de serengeti doorkruist door zo’n 1,5 miljoen planteneters, zoals zebra’s en buffels.

Het gebied werd in 1913 voor het eerst echt op de kaart gezet. De Amerikaanse jager Stewart Edward White was op onderzoek in de buurt van Nairobi en liep kilometers over de savanne. Toen hij de eerste bomen zag en er naartoe liep beschreef hij de omgeving als een paradijs. De Masaï, een bevolkingsgroep, wisten al jaren van dit gebied af en gebruikte de schitterende omgeving om bijvoorbeeld vee te laten grazen. De laatste miljoenen jaren is er weinig tot niets verandert in dit unieke gebied, sterker het ecosysteem op de serengeti is één van de oudste ecosystemen van onze aarde. Het ecosysteem in de serengeti is uniek en voor veel schrijvers en filmproducenten een plek vol inspiratie.

Het woord afari uit het Kiswahili betekend reis of tocht, het klinkt al exotisch en wij hebben er simpelweg Safari van gemaakt om aan te geven dat we een trektocht door Afrika gaan maken en wilde dieren gaan bekijken.

Migratie

BMS traveller site

De serengeti staat bekend om de grote migraties van de plantenetende dieren in het gebied. Meer dan één miljoen gnoe’s, zo’n 30.000 gazellen en zo’n 200.000 zebra’s trekken ieder jaar tussen oktober en november van het noordelijke berg-achtige gebied, naar de grasvelden in het zuiden van de serengeti. Ze trekken tussen april en juni langs het westelijke gedeelte weer terug naar het noordelijke gedeelte van de serengeti. De drang om te migreren is zo sterk, dat zelfs rivieren vol met krokodillen en grote grasvelden met wilde leeuwen, jachtluipaarden en andere roofdieren, de jaarlijkse trektocht niet kunnen verstoren.

 

Migratie van maand tot maand

Januari Januari is een belangrijke maand voor de zebra. In deze maand komen de jongen ter wereld. Dat gebeurt in het gebied tussen het Serengeti nationale park en het Ngorongoro nationale park. In deze maand trekken de kuddes zuidelijk naar het zuidelijkste punt van de serengeti.
Februari Februari is een belangrijke maand voor de gnoe’s en gazellen. Zoals zebra’s hun jongen in januari krijgen, zo krijgen gnoe’s en gazellen de jongen in de maand februari. Ook deze graseters kiezen het gebied tussen het Serengeti nationale park en het Ngorongoro nationale park om hun jongen ter wereld te brengen. De kuddes beginnen langzaam aan hun lange trektocht naar het noorden van de serengeti.
Maart Maart is de maand voor de vrouwtjes om aan te sterken na de bevalling en voor de jongen om zich voor te bereiden op de tocht die gaat komen. De groep bevind zich nog tussen de nationale parken SnP, Serengeti nationale park, en NnP, Ngorongoro nationale park, in en trekt steeds meer naar het noorden.
April De kuddes beginnen zich naar het westen te verplaatsen. De bestemming is het midden van het Serengeti nationale park.
Mei In mei trekken de kuddes in noordelijke richting. Daar komen de kuddes veel natuurlijke hindernissen in de vorm van heuvels, bergen en beekjes en rivieren tegen.
Juni De Grumeti rivier moet worden overgestoken. Een rivier met gevaarlijke en hongerige krokodillen. Om weer uit de rivier te komen, moeten de kuddes over steile, modderige hellingen omhoog klimmen, een hels karwei.
Juli In juli ontstaat er een breuk in de grote kuddes. Er zijn groepen die naar het noorden trekken, naar het Grumeti nationale park. Andere groepen trekken naar het Lobo gebied, het is niet geheel duidelijk waarom deze breuk ontstaat.
Augustus De kuddes verzamelen zich in het Ikorongo nationale park.
September In september staat de tweede grote rivier op het programma. Deze keer steken ze de de Mara rivier in Kenia over. Ook hier wordt het de kuddes moeilijk gemaakt door steile hellingen en krokodillen.
Oktober De Mara rivier is overgestoken en de kuddes komen in het nationale park van Kenia, het Masai Mara nationale park.
Novermber De kuddes verplaatsen zich van het Masai Mara park naar het Serengeti nationale park.
December De paartijd is aangebroken. In deze periode kunnen de eerste zebra’s ter wereld komen.

Let op, dit schema is gebaseerd op gemiddelden. De gehele migratie wordt aangestuurd door het regenseizoen en kan afwijken van jaar tot jaar.

De savanne in het Serengeti nationale park bestaat uit grasland, bosrijke gebieden, maar ook uit moerassen en uitgestrekte kale vlaktes. Al deze verschillende leefomgevingen trekken verschillende planten en dieren aan.

Planten en bomen

De serengeti groeit vol met bijzondere planten en bomen. Enkele bekende soorten zijn:

Worstenboom (Kigelia africana)

De worstenboom is een grote boom en produceert grote worstachtige vruchten van wel meer dan een meter lang. De vruchten zijn giftig en kunnen wel 5 kg per stuk wegen. De vruchten zijn erg geliefd bij olifanten. Bewoners van de serengeti geloven in speciale krachten van de vruchten. Één vrucht in je hut / huis hangen is genoeg om wervelwinden uit de buurt te houden.

Acacia tortilis1416278_74855685

Een van de meest kenmerkendste bomen in Afrika. Deze bomen hebben moeite om voor nakomelingen te zorgen. Ten eerste staan de zaden van de Acacia tortilis bovenaan de voedsellijst van olifanten. Daarnaast zijn ze ook erg kwetsbaar voor hitte en vuur. In de savannes van de serengeti verbranden er jaarlijks veel planten en grassen. De zaden van de Acacia tortilis zijn zelfs zo kwetsbaar dat  er zijn in de afgelopen 100 jaar maar 2 succesvolle jaren geweest.  De jongste Acacia tortilis die tegenwoordig in de serengeti staan zijn of 20 of 100 jaar.

Tandenborstelboom (Salvadora persica)

De tandenborstelboom is al eeuwen een belangrijke boom in Afrika. Het wortelhout van de boom wordt gebruikt als tandenborstel. Zelfs onderzoeken uit naam van de Wereld Gezondheids Organisatie hebben aangetoond dat de houtjes een gunstige werking hebben en dat ze onder andere bestaan uit schuurmiddelen, antiseptica en fluoride, al deze stoffen zijn goed voor de mondhygiëne. Ook de vruchten en de bladeren worden gebruikt als (of onderdeel van een) medicijn. De vruchten en bladeren hebben daarnaast een lekkere geur, maar hebben wel een sterke en pittige smaak.

Hibiscus cannabinus

Deze bloemen staan ook bekend als de El-Nino bloem, de bloemen komen gedurende de gehele regenseizoen, tot diep in de herfst uit. De bloemen worden ook wel drie-uren bloemen genoemd, omdat ze iedere dag maar korte tijd open zijn. Met veel van deze bloemen moet voorzichtig omgegaan worden, de bloemen zijn vaak harig, de haren zijn giftig en kunnen vervelende jeuk en irritatie opleveren.

Dieren

1016771_55748019De serengeti kent een ontzettend grote migratie van planteneters. Daardoor is de serengeti ook bij roofdieren erg in trek. De grote diversiteit in leefomgeving en voedsel aanbod zorgt voor een enorme hoeveelheid diersoorten die de serengeti doorkruisen. Een overzicht van dieren die er onder andere te vinden zijn:

Planteneters / Herbivoren Roofdieren / Carnivoren
Zebra
Gazelle
Giraffe
Olifant
Gnoe
Impala
Neushoorn
Struisvogel
Buffel
Leeuw
Jachtluipaard
Krokodil
Hyena
Serval
Jakhals
Luipaard

Naast deze soorten zijn er nog vele andere diersoorten te vinden op deze “eindeloze vlaktes”. De genoemde dieren zijn toch wel de trekpleisters van het gebied met bovenaan “de grote vijf” (Olifant, Neushoorn, Leeuw, Luipaard, Buffel). Ga je op safari door dit schitterende gebied, dan zal de gids er alles aan doen om te zorgen dat je deze grote jongens te zien krijgt.

1016772_81055330De Serengeti, de naam afgeleid van de Maasai-taal (Siringet), en betekent letterlijk “Eindeloze Vlaktes”, is een streek van savannes en boslandschappen in Afrika, verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia, over een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². Tachtig procent ligt in Tanzania.Er leven ongeveer 1,6 miljoen planteneters en duizendenroofdieren in het gebied. De meest algemene dieren in deze streek zijn de blauwe gnoe, Thomsongazelle,steppezebra en kafferbuffel.De streek is beroemd door de migratie die elk jaar plaats vindt rond oktober, waarbij ongeveer anderhalf miljoen planteneters zich omwille van de droogte verplaatsen vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes. Daarbij moeten ze de Mara-rivier oversteken. Na de regens rond de maand april gaan ze dan terug via een westelijke omweg. Dit verschijnsel wordt eencirkelvormige migratie genoemd.In de Serengeti bevindt zich ook de archeologischbelangrijke Oldupaikloof (soms onjuist Olduvaikloof genoemd) waar enkele van de oudst bekende menselijkefossielen gevonden zijn.De Serengeti omvat ook het Serengeti Nationaal Park in Tanzania, de Ngorongorokrater, het Maswa-wildreservaat en het Masai Mara-reservaat in Kenia.

De gebruikte afbeeldingen zijn afkomstig van:

SXC.hu

BMS-travellers.nl

Laat een bericht achter